Ποια ανισότητα αποδεικνύει το παρακάτω σχήμα;
Καλαθάκης Γιώργης, Ηράκλειο
Μπορεί άραγε κάτι που έχει να κάνει με τα Μαθηματικά να έχει ταυτόχρονα γλύκα; Μπορούμε να κάνουμε Μαθηματικά και να χαιρόμαστε συγχρόνως; Μπορεί το παίδεμα για να λύσουμε ένα δύσκολο πρόβλημα να είναι συναρπαστικό; Η προσπάθεια που γίνεται εδώ, φιλοδοξεί να αποδείξει ότι οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα μπορούν να είναι ΝΑΙ! Μπορείτε να στέλνετε τις λύσεις σας, τις ερωτήσεις, τις παρατηρήσεις σας και δικά σας προβλήματα στη διεύθυνση mathsweets@gmail.com
Αν σε τρίγωνο ΑΒΓ ισχύει ότι
$$\dfrac{α^2+β^2}{γ}+\dfrac{β^2+γ^2}{α}+\dfrac{γ^2+α^2}{β}=2(α+β+γ)$$
να αποδείξετε ότι είναι ισόπλευρο.
Nα λυθεί η εξίσωση
$$\dfrac{1}{\sqrt{2+x}-\sqrt{2}}+\dfrac{1}{\sqrt{2-x}+\sqrt{2}}=\dfrac{\sqrt{2}}{x}$$
Να αποδείξετε ότι σε κάθε τρίγωνο ΑΒΓ ισχύει
$$μ_α+μ_β+μ_γ>\dfrac{α+β+γ}{2}$$.
Έστω ισόπλευρο τρίγωνο $ΑΒΓ$, το σημείο $Δ$ της πλευράς $ΑΒ$ και το σημείο $Ε$ της πλευράς $ΒΓ$ ώστε $ΑΔ=ΒΕ$. Ονομάζουμε $Ζ$ το σημείο τομής των $ΑΕ$ και $ΓΔ$. Να υπολογίσετε τη γωνία $\widehat{ΓΖΕ}$.
Σχεδιάζουμε το ύψος $CH$ και τη διάμεσο $BK$ ενός οξυγωνίου τριγώνου $ABC$. Είναι γνωστό ότι $BK=CH$ και $\widehat{KBC}=\widehat{HCB}.$
Να αποδείξετε ότι το τρίγωνο $ABC$ είναι ισόπλευρο.
Να αποδείξετε ότι:
$α)$ $\sqrt{9+4\sqrt{5}}-\sqrt{6-2\sqrt{5}}=3$
$β)$ $\sqrt{7+4\sqrt{3}}+\sqrt{7-4\sqrt{3}}=4$
$γ)$ $\sqrt{54+14\sqrt{5}}+\sqrt{12-2\sqrt{35}}+\sqrt{32-10\sqrt{7}}=12$
Να αποδείξετε ότι:
$\sqrt{26+6\sqrt{13-4\sqrt{8+2\sqrt{6-2\sqrt{5}}}}}+\sqrt{26-6\sqrt{13+4\sqrt{8-2\sqrt{6+2\sqrt{5}}}}}=6$
Μετατρέψτε το παρακάτω κλάσμα σε ισοδύναμο με ρητό παρονομαστή:
$\dfrac{\sqrt{15}+\sqrt{35}+\sqrt{21}+5}{\sqrt{3}+2\sqrt{5}+\sqrt{7}}.$
Βρείτε κάθε εννιαψήφιο αριθμό $Α$ με τις παρακάτω ιδιότητες:
• Περιέχει και τα εννέα ψηφία από το 1 έως το 9 ακριβώς μία φορά.
• Κάθε διψήφιος αριθμός ο οποίος σχηματίζεται από δύο γειτονικά ψηφία του $Α$ (χωρίς να αλλάζουμε τη σειρά τους) είναι πολλαπλάσιο του 7 ή του 13.
(Α) ΑΒ (Β) CD (C) AE (D) CE (E) BC
Να αιτιολογήσετε την απάντησή σας.
Να βρείτε τους αριθμούς $α,β,γ$ που ικανοποιούν την εξίσωση $$3α^2+2β^2+γ^2-2αγ-2βγ-2α+1=0.$$
Αν $(α^2-4α+7)(β^2+10β+35)(4γ^2-12γ+11)=60$, τότε βρείτε τους αριθμούς $α,β,γ$.
Να βρείτε τους θετικούς αριθμούς $α,β,γ$ για τους οποίους ισχύουν συγχρόνως οι σχέσεις:
$α^3β+3\leq 4γ$, $β^3γ+3\leq 4α$ και $γ^3α+3\leq 4β.$
Να βρείτε όλα τα ζευγάρια φυσικών αριθμών $\displaystyle{(x,y)}$ που ικανοποιούν την εξίσωση $\displaystyle{|x-2|+|y-3|=3-y}.$
Πανελλήνιος Μαθηματικός Διαγωνισμός, Α' Λυκείου, 1984
Σε τρίγωνο $\displaystyle{AB\Gamma}$ τα μήκη των πλευρών του είναι διαδοχικοί ακέραιοι και ισχύει πως $\displaystyle{AB<B\Gamma <\Gamma A}$.
Αν η διχοτόμος $\displaystyle{A\Delta}$ είναι κάθετη στη διάμεσο $\displaystyle{BE}$, να βρεθούν τα μήκη των πλευρών του τριγώνου.
Πανελλήνιος Μαθηματικός Διαγωνισμός, Α' Λυκείου, 1984
Να προσδιορισθεί το είδος του τριγώνου $ABC$ αν για τις πλευρές του $a, b, c \in \mathbb N$ ισχύουν οι σχέσεις:
$a^2<2a+b-c$, $b^2<2b+c-a$ και $c^2<2c+a-b.$
Θαλής, Α' Λυκείου, 1994
Δίνεται τρίγωνο $\displaystyle{AB\Gamma}$ και έστω $\displaystyle{A\Delta}$ ύψος του.
(α) Αν υπάρχουν σημεία $\displaystyle{E}$ και $\displaystyle{Z}$ πάνω στις πλευρές $\displaystyle{AB}$ και $\displaystyle{A\Gamma}$, αντίστοιχα, τέτοια ώστε να ισχύουν $\displaystyle{\Delta E = \Delta Z}$ και $\displaystyle{\widehat{A\Delta E} =\widehat{A\Delta Z} }$ , να αποδείξετε ότι το τρίγωνο $\displaystyle{AB\Gamma}$ είναι ισοσκελές.
(β) Αν υπάρχουν σημεία $\displaystyle{E}$ και $\displaystyle{Z}$ στις προεκτάσεις των πλευρών $\displaystyle{BA}$ και $\displaystyle{\Gamma A}$ ( προς το μέρος του $\displaystyle{A}$), αντίστοιχα, τέτοια ώστε να ισχύουν $\displaystyle{\Delta E = \Delta Z}$ και $\displaystyle{\widehat{A\Delta E} =\widehat{A\Delta Z} }$ , να αποδείξετε ότι το τρίγωνο $\displaystyle{AB\Gamma}$ είναι ισοσκελές.
Θαλής, Α' Λυκείου, 2009
Δίνεται ισοσκελές τρίγωνο $\displaystyle{AB\Gamma}$ με $\displaystyle{AB =A\Gamma}$ και το ύψος του $\displaystyle{A\Delta}$.
Από τυχόν σημείο $\displaystyle{E}$ του ύψους $\displaystyle{A\Delta}$ θεωρούμε ευθεία $\displaystyle{(\epsilon)}$ παράλληλη στη $\displaystyle{B\Gamma}$.
Πάνω στην ευθεία $\displaystyle{(\epsilon)}$ θεωρούμε δύο διαφορετικά μεταξύ τους σημεία $\displaystyle{M,N}$ έτσι ώστε $\displaystyle{EM = EN}$ και $\displaystyle{MB < M\Gamma}$.
Να αποδείξετε ότι τα ευθύγραμμα τμήματα $\displaystyle{M\Gamma}$ και $\displaystyle{NB}$ τέμνονται πάνω στο ύψος $\displaystyle{A\Delta}$.
Θαλής, Α' Λυκείου, 2010
Δίνεται οξυγώνιο ισοσκελές τρίγωνο $\displaystyle{AB\Gamma}$ ($\displaystyle{AB = A\Gamma}$).
Κύκλος με κέντρο την κορυφή $\displaystyle{A}$ και ακτίνα $\displaystyle{\rho < AB}$ τέμνει τις πλευρές $\displaystyle{AB}$ και $\displaystyle{A\Gamma}$ στα σημεία $\displaystyle{E}$ και $\displaystyle{\Delta}$ ,αντίστοιχα.
Οι ευθείες $\displaystyle{B\Delta , \Gamma E}$ τέμνουν για δεύτερη φορά το κύκλο στα σημεία $\displaystyle{K , N}$ αντίστοιχα.
Αν $\displaystyle{T}$ είναι το σημείο τομής των $\displaystyle{B\Delta , \Gamma E}$ και $\displaystyle{S}$ το σημείο τομής των $\displaystyle{\Delta N , EK}$ ,
να αποδείξετε ότι τα σημεία $\displaystyle{A, S}$ και $\displaystyle{T}$ βρίσκονται επάνω στην ίδια ευθεία.
Θαλής, Α' Λυκείου, 2011
Έστω ευθύγραμμο τμήμα ΑΓ και σημείο Β στο εσωτερικό του. Κατασκευάζουμε τα ισόπλευρα τρίγωνα ΑΒΔ και ΒΓΕ προς το ίδιο μέρος του ευθύγραμμου τμήματος ΑΓ. Αν τα ευθύγραμμα τμήματα ΑΕ και ΓΔ τέμνονται στο σημείο Ζ, να υπολογίσετε τη γωνία ΑΖΔ.
Θαλής, Α' Λυκείου, 2001
Να λύσετε την εξίσωση:
$\displaystyle{\frac{x-25}{1975}+ \frac{x-23}{1977}+ \frac{x-21}{1979}+ \frac{x-19}{1981}+ \frac{x-17}{1983}+ \frac{x-15}{1985} =}$
$\dfrac{x-1975}{25}+ \dfrac{x-1977}{23}+ \dfrac{x-1979}{21}+ \dfrac{x-1981}{19}+ \dfrac{x-1983}{17}+ \dfrac{x-1985}{15}$.
Πανελλήνιος Μαθηματικός Διαγωνισμός, Α' Λυκείου, 1985
Αν $\displaystyle{\alpha>0}$ και $\displaystyle{\alpha^5-\alpha^3+\alpha=3}$, να αποδειχθεί οτι $\displaystyle{\alpha^6\ge 5.}$
Πανελλήνιος Μαθηματικός Διαγωνισμός, Α' Λυκείου, 1988
Να βρείτε τους πραγματικούς αριθμούς $\displaystyle{x_1,x_2,x_3,x_4}$ για τους οποίους ισχύουν ταυτόχρονα οι σχέσεις:
$x_1^2+x_2^2+x_3^2+x_4^2=1$
$x_1^4+x_2^4+x_3^4+x_4^4=1$
Πανελλήνιος Μαθηματικός Διαγωνισμός, Α' Λυκείου, 1984
Στην πλευρά $BC$ ισοσκελούς τριγώνου $ABC$ ($AB=BC$), θεωρούμε σημεία $M , N$ τέτοια ώστε $NM=AM$, και $\widehat {MAC}=\widehat {BAN}$. Να υπολογίσετε την γωνία $\widehat {CAN}.$
Θαλής Α' Λυκείου, 1997
Θεωρούμε τρίγωνο $\displaystyle{AB\Gamma}$ με $\displaystyle{AB<A\Gamma}$. Πάνω στην ημιευθεία $\displaystyle{AB}$ παίρνουμε σημείο $\displaystyle{B'}$ τέτοιο ώστε $\displaystyle{(AB')=(A\Gamma )}$
και πάνω στην πλευρά $\displaystyle{A\Gamma}$ παίρνουμε σημείο $\displaystyle{\Gamma '}$ τέτοιο ώστε $\displaystyle{(A\Gamma ')=(AB)}$. Έστω $\displaystyle{I}$ το σημείο τομής των ευθειών $\displaystyle{B\Gamma}$ και $\displaystyle{B'\Gamma '}$.
Να αποδειχτεί ότι η $\displaystyle{AI}$ είναι η διχοτόμος της γωνίας $\displaystyle{\widehat{A}}$.
Πανελλήνιος Μαθηματικός Διαγωνισμός, Α' Λυκείου, 1988
(Τότε ο 1ος γύρος δεν λεγόταν Θαλής.)
Να αποδείξετε ότι $(x+1)(x+2)(x+3)(x+4)\geq-1$ για κάθε $x\in\mathbb R.$
Μπορούμε να τοποθετήσουμε στα τετράγωνα μιας $6\times6$ σκακιέρας αριθμούς από το σύνολο $\{-1,0,1\}$ έτσι ώστε σε κάθε γραμμή, κάθε στήλη και κάθε μία από τις διαγώνιες της σκακιέρας το άθροισμα των αριθμών να είναι διαφορετικό;
Αρχείο θεμάτων διαγωνισμών Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας
Στον παραπάνω σύνδεσμο θα βρείτε τα θέματα του Θαλή των τελευταίων 15 ετών με τις λύσεις τους.
Αν $x,y$ είναι ακέραιοι τότε να αποδειχθεί ότι $$x^5+3x^4y-5x^3y^2-15x^2y^3+4xy^4+12y^5\neq 33.$$
Δίνεται τρίγωνο $ΑΒΓ$ και έστω τα σημεία $Μ,Ρ$ ώστε $\overrightarrow{ΜΑ}-\overrightarrow{ΜΒ}-3\overrightarrow{ΜΓ}=\overrightarrow{0}$ και $2\overrightarrow{ΡΑ}-2\overrightarrow{ΡΒ}+3\overrightarrow{ΡΓ}=\overrightarrow{0}$. Να αποδείξετε ότι:
1) τα σημεία $Ρ,Γ,Μ$ είναι συνευθειακά
2) το τετράπλευρο $ΑΒΜΡ$ είναι παραλληλόγραμμο.
Δίνεται τρίγωνο $ΑΒΓ$. Να βρείτε το γεωμετρικό τόπο των σημείων $Μ$ του επιπέδου για τα οποία το διάνυσμα $\overrightarrow{u}=\overrightarrow{ΜΑ}+\overrightarrow{ΜΒ}+2\overrightarrow{ΜΓ}$ να είναι παράλληλο προς το διάνυσμα $\overrightarrow{ΑΒ}.$
Δίνεται τρίγωνο $ΑΒΓ$. Να βρείτε το γεωμετρικό τόπο των σημείων $Μ$ του επιπέδου για τα οποία
$|\overrightarrow{ΜΑ}+\overrightarrow{ΜΒ}+2\overrightarrow{ΜΓ}|=|\overrightarrow{ΜΑ}+\overrightarrow{ΜΒ}-2\overrightarrow{ΜΓ}|$.
Έστω τρίγωνο $ΑΒΓ$ και $Ο$ το κέντρο του περιγεγραμμένου του κύκλου. Αν $Η$ είναι σημείο τέτοιο ώστε $$\overrightarrow {ΟΗ}=\overrightarrow {ΟΑ}+\overrightarrow {ΟΒ}+\overrightarrow {ΟΓ},$$
να αποδείξετε ότι το $Η$ είναι το ορθόκεντρο του τριγώνου $ΑΒΓ.$
Δίνεται κύκλος με κέντρο $Ο$ και έστω δύο κάθετες μεταξύ τους χορδές $ΑΒ,ΓΔ$ οι οποίες τέμνονται στο σημείο $Ρ$. Να αποδείξετε ότι:
(1) $ \overrightarrow {ΟΑ}+\overrightarrow {ΟΒ}+\overrightarrow {OΓ}+\overrightarrow {ΟΔ}=2\overrightarrow {ΟΡ}$
(2) $ \overrightarrow {ΡΑ}+\overrightarrow {ΡΒ}+\overrightarrow {ΡΓ}+\overrightarrow {ΡΔ}=2\overrightarrow {ΡΟ}$
(3) Αν $Ε$ και $Ζ$ είναι τα μέσα των χορδών $ΒΓ$ και $ΑΔ$ αντίστοιχα, να αποδείξετε ότι το $ΟΕΜΖ$ είναι παραλληλόγραμμο.
Για τα διανύσματα $\overrightarrow α$ και $\overrightarrow β$ ισχύει ότι $|x\overrightarrow α+(x+1)\overrightarrow β|\geq \dfrac{|\overrightarrow α|+|\overrightarrow β|}{2}$ για κάθε $x\in \mathbb R.$ Να αποδείξετε ότι $\overrightarrow α+\overrightarrowβ=\overrightarrow 0.$
Αποδείξτε ότι $x^{12}-x^9+x^4-x+1>0$ για κάθε $x\in \mathbb R.$
Έστω $x,y$ δύο θετικοί πραγματικοί αριθμοί τέτοιοι ώστε $x+y=1$. Αποδείξτε ότι
$$(1+\dfrac{1}{x})(1+\dfrac{1}{y})\geq 9.$$
Έστω $x$ ένας θετικός αριθμός. Αποδείξτε ότι $x^5+x+1\geq 3x^2.$
Πόσο κάνει $20192014\cdot 20192015-20192012\cdot 20192017$;
Οι αριθμοί $a,b,c,d$ είναι μεγαλύτεροι του $2$. Σχηματίζουμε τους αριθμούς $A=\dfrac{a+b}{c+d}$, $B=\dfrac{a\cdot b}{c+d}$, $C=\dfrac{a+b}{c\cdot d}$ και $D=\dfrac{a\cdot b}{c\cdot d}$.
Ποιος από τους $A,B,C,D$ είναι ο μεγαλύτερος;
Να υπολογίσετε την αριθμητική τιμή της παράστασης
$(1^2+2^2+3^2+...+2021^2)-(0\cdot 2+1\cdot 3+2\cdot 4+...+2020\cdot 2022)$.
Ο Μάνθος διάλεξε δύο θετικούς αριθμούς α και β. Ο αριθμός α είναι μικρότερος από το 1 ενώ ο αριθμός β είναι μεγαλύτερος από το 1. Ποιος από τους παρακάτω αριθμούς είναι ο μεγαλύτερος;
1) $α+β$
2) $α\cdot β$
3) $\dfrac{α}{β}$
4) $α^{2022}$
5) $β$
Να αποδείξετε ότι ο αριθμός $\sqrt 2+\sqrt[3] 3$ είναι άρρητος.
Το ABC είναι ένα ισοσκελές τρίγωνο με AB=AC=10 και BC = 12. Τα σημεία S και Q είναι πάνω στην BC τέτοια ώστε BS=RC=3. Τα μέσα των AB και AC είναι τα P και Q αντίστοιχα. Οι κάθετες από τα P και R στην SQ τη συναντούν στα M και N αντίστοιχα. Βρείτε το μήκος MN.